Statistiek achtergrond

Voordat we met Schadeverzekeringen beginnen, gaan we eerst in de onderstaande paragrafen een opfriscursus doen van wiskunde en statistiek. Deze studiestof heb je nodig om het beroepsproduct makkelijk te kunnen uitvoeren.

Voor dit gedeelte wordt gebruik gemaakt van de inhoud van het boek ‘Introductory statistics with applications in general insurance‘ van (I.B. Hossack; J.H. Pollard en B. Zehnwirth).

 

1) Wiskunde basisvaardigheden

  • Sommatie betreft het optellen van een grpoep cijfers of getallen. Hiervoor kun je de volgende website benaderen: Sommatie.
  • Faculteit n! is het product van de eerste n positieve getallen. Hiervoor kun je de volgende website benaderen: Faculteit.
  • Binomiaalgetallen komen voor in het binomium van Newton en dat verklaart de naam hiervan. Hiervoor kun je de volgende website benaderen: Binomiaalgetallen. Vooral de volgende algemene formule is belangrijk  voor integer, niet-integer, positieve of negatieve x.

2) Variabele schalen

Om een passende statistische methode te kunnen vinden voor een bepaalde variabele, dienen we eerst de variabele schaal te weten. Er zijn vier type schalen:

  1. Nominale schaal (kleur van een auto; merk van een schoen)
  2. Ordinale schaal (antwoordmogelijkheden van een vraag, 1=goed ; 2=matig en 3=slecht)
  3. Intervalschaal (temperatuur of tijd van klok)
  4. Ratioschaal (wachttijd in de wachtkamer; gewicht per persoon)

Dit betreft de statistiekkennis van hoofdstuk 1.1 van het boek ‘Statistiek om mee te werken‘ (Arie Buijs).

 

3) Ligging en Spreiding

Dit betreft de statistiekkennis van hoofdstuk 2 van het boek ‘Statistiek om mee te werken‘ (Arie Buijs).

Voor een extra toelichting kun je op het volgende linkjes klikken:

Lees meer

 

4) Elementaire kansen

Dit betreft de statistiekkennis van hoofdstuk 3 (vooral paragraaf 3.1 en 3.2) van het boek ‘Statistiek om mee te werken‘ (Arie Buijs).

 

5) Stochasten

Een toevalsvariabele is een variabele waar bij elke waarde een bepaalde kans hoort dat die waarde optreedt. In plaats van toevalsvariabele zeg je ook wel stochast. Zie hiervoor: Stochast of toevalvariabele.

Dit betreft de statistiek kennis van hoofdstuk 4 (vooral paragrafen 4.1, 4.2 en 4.6) van het boek ‘Statistiek om mee te werken‘ (Arie Buijs).

Voor een extra toelichting kun je op het volgende linkje klikken: Filmpje toelichting stochast

Lees meer

 

6) Voorwaardelijke Verwachting en Variantie

In de kansrekening geeft de voorwaardelijke verwachting of conditionele verwachting van een stochastische variabele, gegeven een gebeurtenis, aan wat de verwachting van de variabele zal zijn, als we ons beperken tot de gegeven gebeurtenis (bron: Wikipedia).

 

7) Verdelingen

Hieronder wordt een toelichting gegeven op het meeste gebruikte verdelingen bij schadeverzekeringen (druk hieronder op ‘Lees meer’):

  1. Normale verdeling
  2. Lognormale verdeling
  3. Gamma verdeling
  4. Poisson verdeling
  5. Pareto verdeling
Lees meer

 

10) Steekproeven

Een steekproef of monster, een statistisch begrip, is een selectie uit een totale populatie ten behoeve van een meting van bepaalde eigenschappen van die populatie. In het dagelijkse spraakgebruik kan een monster ook een voorbeeld van één individu uit een populatie betekenen (bron: Wikipedia). Zie verder:

 

11) Betrouwbaarheidsintervallen

Betrouwbaarheid is in statistische toepassingen de mate waarin een meting vrij is van meetfouten (bron: Wikipedia). Zie verder:

 

12) Toetsen van Hypothesen

Vaak worden uitspraken over de hele bevolking gedaan op basis van een steekproef. Dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Immers ook als (bijvoorbeeld) in werkelijkheid 15% van de bevolking het afgelopen jaar griep heeft gehad, kan in een steekproef door toevallige omstandigheden dit percentage wel eens anders liggen. Hoe kun je zo een steekproef gebruiken om te schatten hoeveel grieppatiënten er zijn geweest? (bron: math4allview).