Schadeverzekeringen algemeen

Bron: o.a. syllabus Waarderen Non-Life

Wat weet je al?

 

In Nederland kan men bijna alles verzekeren. Er zijn een aantal verplichte verzekeringen en een aantal kun je vrijwillig afsluiten. Met een verzekering sluit je een overeenkomst met een verzekeraar. Deze overeenkomst houdt in dat de verzekeraar de kosten betaalt als jou iets overkomt. Denk maar eens aan schade aan je auto, lekkage of de kosten als je naar de huisarts gaat. In ruil voor deze vergoeding betaal je premie aan de verzekeraar.

Drie soorten verzekeringen

In het algemeen zijn er drie soorten verzekeringen te onderscheiden, namelijk:

  • Schadeverzekeringen
  • Zorgverzekeringen
  • Levensverzekeringen

Verzekeraars in Nederland

In Nederland zijn diverse verzekeraars actief. Op deze pagina vind je een overzicht van deze verzekeraars. De grootste verzekeraars in Nederland zijn Achmea, VGZ, ING, CZ en Menzis. Als je op de naam van een verzekeraar in de lijst klikt, zie je welke verzekeringen deze verzekeraar aanbiedt. Daarnaast vind je algemene informatie over de verzekeraar, zoals beoordelingen van klanten en de contactgegevens.

In dit hoofdstuk geven we een inleiding in de kenmerken van verzekeren. We maken een koppeling tussen de begrippen risico en verzekeren en we maken een eerste inventarisatie van de kansprocessen die onder verzekeringen liggen.

 

Definitie risico

Vanuit een verzekeringscontext is het een belangrijke zaak om risico’s eenduidig te definiëren. Om dit te kunnen doen, moeten we eerst het begrip risico uiteenrafelen in onderdelen.

Het begrip risico valt uiteen in drie onderdelen:

  1. De gebeurtenis.
  2. Het gevolg daarvan.
  3. De kans dat de gebeurtenis zich voordoet.
Lees meer

 

 

Risico soorten

Risico soorten: een verzekeraar heeft te maken met verschillende interne en externe risico’s. Deze risico’s worden o.a. in de volgende categorieën ingedeeld:

  • Marktrisico: het risico op verliezen of op een ongunstige verandering in de financiële situatie als direct of indirect gevolg van schommelingen in het niveau, in de volatiliteit van de marktprijzen van activa, in verplichtingen en in financiële instrumenten.
  • Kredietrisico: het risico op verliezen of op een ongunstige verandering in de financiële situatie als gevolg van schommelingen in de kredietwaardigheid van emittenten van effecten, tegenpartijen en debiteuren waaraan verzekerings- en herverzekeringsondernemingen in de vorm van een tegenpartijrisico, spreadrisico of marktrisicoconcentraties blootstaan;
  • Reputatierisico: schade aan de waarde van de merknaam van een bedrijf die wordt veroorzaakt door een negatieve publieke opinie (Wat is een reputatierisico? (netinbag.com)).
  • Liquiditeitsrisico: het risico dat verzekerings- en herverzekeringsondernemingen geen beleggingen en andere activa te gelde kunnen maken om aan hun financiële verplichtingen te voldoen wanneer deze opeisbaar zijn.
  • Operationeel risico: het risico op verliezen door inadequate of falende interne procedures, personeel of systemen of door externe gebeurtenissen.
  • Compliance risico: het risico van wettelijke of regulatieve sancties en van materieel, financieel of reputatieverlies dat een onder toezicht staande financiële instelling kan lopen als gevolg van het onvermogen om gedragsregels na te leven die van toepassing zijn op haar activiteiten.
  • Strategisch risico: Strategische risico’s zijn risico’s die direct de doelstelling van de organisatie in gevaar kunnen brengen. Strategische risico’s kunnen zowel interne als externe oorzaken hebben.
  • Verzekeringstechnische risico: het risico op verliezen of op een ongunstige verandering in de waarde van verzekeringsverplichtingen door een ondeugdelijke prijsstelling en inadequate aannames met betrekking tot de voorzieningen.
  • Nieuw of opkomend risico.

Omgaan met risico’s

Wat doe je met de risico’s die een mens loopt? De mogelijke gevolgen van een bepaalde gebeurtenis kunnen worden geaccepteerd, vermeden, verminder of verzekerd/overgedragen.

Lees meer

 

Opgave 

Geef aan op welke wijze je het brandrisico van je eigen woonhuis kunt aanvaarden, vermijden, verminderen of overdragen.

Toon antwoord

Opgave 

Geef voorbeelden van het aanvaarden, vermijden, verminderen of overdragen van risico’s, vanuit het oogpunt van een verzekeraar.

Toon antwoord

Risk management raamwerk

Risk Management: Risicomanagement is een combinatie van beleid, organisatie en processen, opgezet en toegepast binnen de organisatie en gericht op het identificeren, beoordelen, beheersen en financieren van risico’s, die de doelstellingen, mensen, middelen en immateriële belangen van de organisatie bedreigen. Een geïntegreerde benadering van:

    • beleidsmatige, organisatorische en operationele maatregelen.
    • voor identificatie, analyse en beperken en financieren van risico’s.

Enterprise Risk Management (ERM): het proces rondom het plannen, organiseren, sturen en controleren van de activiteiten van een organisatie, om de kans op risico’s te minimaliseren. Enterprise Risk Management processen minimaliseren niet alleen het risico op toevallige verliezen, het behelst ook het risicomanagement op financiële, strategische en operationele gebieden.

Vooral financiële instellingen zijn goede voorbeelden van bedrijven die kunnen profiteren van effectief ERM. Hun succes hangt namelijk af van het evenwicht tussen de verbetering van winst en het beheer van risico’s.

Verzekering

Er is helder wat er wordt verstaan onder een risico, dus nu kan er een koppeling worden gemaakt met verzekeren. Uiteraard neemt een verzekeringsmaatschappij, vanaf nu verzekeraar genoemd, het over te dragen risico slechts over tegen een prijs: de premie. De overdracht van het risico en de bijbehorende premie worden vastgelegd in een overeenkomst: de verzekering.

Lees meer

Opgave

Beargumenteer bij de volgende onderwerpen of ze verzekerbaar zijn of niet:

  • Kraamzorg als vrijwillige dekking in een zorgverzekering.
  • Boetes voor te hard rijden
Toon antwoord

Opgave 

Geef voorbeelden van kanssolidariteit en subsidiërende solidariteit van een zorgverzekering waarbij iedereen dezelfde premie betaalt.

Toon antwoord

Opgave 

Geef voorbeelden van kanssolidariteit en subsidiërende solidariteit van een eenjarige risicoverzekering tegen premiebetaling die leef-tijds- en geslachtsafhankelijk is.

Toon antwoord

 

Nu je deze pagina helemaal hebt doorlopen, maak nog eens de toets om te zien of je alles al weet: